Dades personals

La meva foto
Feliç de ser mestra d'Educació Infantil. Orgullosa de poder ajudar a crear la base dels més petits, regalar-los moments i experiències i mentrestant aprendre i gaudir amb ells. Actualment segueixo formant-me com a mestra, realitzant la segona titulació d'Educació Primària a la universitat Ramon Llull. M'agrada tant tibar el fil dels alumnes com el meu propi.

dilluns, 10 de desembre del 2012

Power Point

A classe de GTIC en Jordi ens va presentar el programa Power Point. Tot i això no ens va explicar concretament com funcionava cada apartat, sinó que ens vam entretenir ens els aspectes més rellevants, en els recursos pràctics com per exemple el tipus de lletra, el fons de pantalla, la quantitat d'imatges que s'han d'incertar... a l'hora de crear-ne un. Per així fer una bona presentació tenint en compte el públic.

Els recursos tècnic més importants del Power Point són:

  • Les diapositives: són els diversos fulls en blanc que el seu conjunt formen la presentació. En aquests se'ls insereixen: els textos, les imatges, els vídeos...
  • Les transicions: són els efectes visuals i/o sonors que s'estableixen entre diapositives.
  • Les animacions: són l'efecte visual i/o sonor que s'estableix als objectes i que pot implicar un ordre d'entrada i sortida.
  • Les accions: són el conjunt d'instruccions que executem quan fem un clic o passem el ratolí per sobre un objecte nou.


Després d'aquests punts bàsics sobre el Power Point, mostraré els avantatges i inconvenients que en vam extreure desprès d'analitzar un poema dissenyat amb les lletres blanques i un fons negre:

Avantatges

  • Permet inserir elements multimèdia
  • Introduir les paraules claus del discurs a la pantalla
  • Permet prendre apunts més fàcilment

Inconvenients

  • Accés d'informació escrita
  • Llegir tot l'escrit de la pantalla
  • Excés dels elements multimèdia
  • Poca relació entre l'explicació de l'orador i la presentació del Power Point

Si vols fer un bon ús d'aquest programa s'ha utilitzar per a:
  • Interactuar amb la classe
  • Causar sorpresa i mostrar una impressió al públic a partir dels sons
  • Ressaltar i subratllar paraules a partir de les diverses eines
  • Pujar el nivell d'audició a partir d'un gadget en un moment determinat
  • Expressar sentiments, seduir, emocionar...

Copiar no és robar

Els Drets d'autor són una forma de protecció que està disponible tant per obres publicades com per aquelles que encara s'han de fer públiques. 

A partir de la pàgina web litusespace em pogut observar els diferents drets que generalment li dóna al propietari del dret d'autor el dret exclusiu per a fer i per a autoritzar a altres a fer el següent:


  • Reproduir l’obra en còpies o fonogrames.
  • Preparar obres derivades basades en l’obra.
  • Distribuir còpies o fonogrames de l’obra al públic venent-les o fent un altre tipus de transferències de propietat com ara llogar, arrendar o prestar aquestes còpies.
  • Presentar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques i coreografies  i d'altres produccions audiovisuals.
  • Mostrar l’obra públicament, en el cas d’obres literàries, musicals, dramàtiques, coreogràfiques, pantomimes, obres pictòriques, gràfiques i esculturals, incloent-hi imatges individuals de pel·lícules o altres produccions audiovisuals.
  • En el cas de gravacions sonores, interpretar l’obra públicament a través de la transmissió audio-digital.

Per a finalitzar aquesta entrada, adjuntaré un vídeo de dibuixos animats que vam veure a classe de GTIC, en el qual s’explica que copiar està bé, ja que d’aquesta manera tothom tindrà aquell document, projecte, informació... En canvi, robant físicament només ho pot tenir una persona.





Com parlar bé en públic



A l'assignatura de COED hem treballat el llibre Com parlar bé en públic dels autors Joana Rubio i Francesc Puigpelat.

Aquest llibre va dirigit a totes aquelles persones que necessitin una mica d'ajuda i d'empenta per a parlar en públic. A partir de petits trucs crea una seguretat al lector perquè aquest arribi a desenvolupar un meravellós discurs quan es trobi en aquesta situació. És un llibre ràpid de llegir, ja que facilita la comprensió a partir de l'ús d'exemples. A més a més aquest està dividit en diferents apartats, depenent del tema que es tracta a l'hora de fer un discurs. D'aquesta manera ajuda al lector a tenir una visió més esquemàtica dels punts que es treballen.

Recomano aquest llibre a tots aquells principiants que els hi faci por, que tinguin nervis o que estiguin insegurs d'exposar-se davant d'un públic el qual estarà pendent d'ells. Però no només a totes aquelles persones que comencen a ser oradors, sinó que també a aquelles que tenen experiència, ja que hi apareixen diversos recursos i trucs que faran que el seu discurs passi del notable a l'excel·lent.


divendres, 7 de desembre del 2012

Windows Live Movie Maker


Windows Live Movie Maker és un programa que serveix per a crear vídeos. Aquest es treballa a partir d’una seqüència d’imatges i ofereix la possibilitat d’afegir transicions, animacions, música, imatges...

Així doncs, a classe de GTIC desprès que en Jordi ens ensenyés el funcionament bàsic d’aquest programa, hem creat un petit vídeo sobre la nostre facultat.

Passos que hem seguit per a crear el vídeo:
  1. Agregar el vídeo al Movie Maker.
  2. Editar i dividir-lo per escollir les escenes més interessants.
  3. Afegir les transicions i efectes per enllaçar les diferents seqüències del vídeo, a partir de l’apartat Animaciones y Efectos.
  4. Seleccionar la música a la pàgina web Jamendo i introduir-la al nostre vídeo a partir de l’apartat on posa Agregar música.
  5. Insertar un títol al principi del vídeo.
  6. Guardar el projecte en format WVM i penjar-lo al youtube, tenint en compte que s’ha de tenir un compte.

Seguidament podreu veure el vídeo que vaig crear amb aquest programa:



dimecres, 5 de desembre del 2012

Poema recitat


A classe de COED aquests últims divendres abans de Nadal, desprès que cada alumne escollís un poema que li agradés, l’estem sortint a recitar. D'aquesta manera ens superem, ja que ens hem d'expressar amb claredat, vencent els nostres nervis i pors, esforçant-nos per tenir una bona vocalització i articulació i mantenit una postura adequada per així, finalment, poder captar l'atenció del públic. A més a més, amb aquesta activitat també es practica l'atenció i la capacitat d'escoltar que ha de tenir el receptor envers a l'emissor. 


Així doncs, jo vaig seleccionar Pa amb tomàquet de Miquel Martí i Pol. És un poema que m’agrada molt, ja que tracta un plat molt típic de Catalunya, però sobretot perquè és un menjar que m’encanta. A més a més, vaig trobar que tenia l’estructura adequada per poder-lo memoritzar sense dificultats extremes.


PA AMB TOMÀQUET
    Déu ens dó ser catalans 
    per menjar bon pa amb tomàquet 
    amb un raig d'oli discret 
    i un pols de sal si fa falta; 
    pa de pagès si pot ser, 
    que és més saborós que els altres, 
    i tomàquet ben madur, 
    però que no ho sigui massa.


    Déu ens dó un tall de pernil 
    o llonganissa ben ampla 
    perquè acompanyin el pa 
    ben sucadet amb tomàquet; 
    pernil de bon mastegar, 
    llonganissa de la Plana, 
    que els osonencs en això 
    tenim molta nomenada.



    Déu ens dó tot el que he dit 
    i bons amics a la taula 
    per comparitr el que mengem 
    i fer petar la xerrada 
    que conversar amb els amics 
    sempre sol despertar gana 
    i el menjar, si és compartit, 
    resulta més agradable.


En la pàgina mallorcaweb, d'on he extret el poema adjuntat anteriorment, en podreu trobar altres escrits del poeta Miquel Martí i Pol.

dilluns, 3 de desembre del 2012

Qui ets, tu?


Desprès de descriure'ns a nosaltres mateixes, a classe de COED hem hagut de definir a una altra persona. Així doncs, aquest treball va consistir en dues parts. Primerament a partir d'una fotografia acompanyada d’un peu de pàgina, havíem de reflectir com era aquell company. I seguidament fer una descripció, que ja podia ser en format de cançó, de vídeo, de text...

La següent imatge és la que vaig capturar per definir la companya:



Pel que fa a la descripció, a partir d'una cartolina gran hi vaig enganxar quatre petites i en cada una d'elles hi vaig adjuntar un text i una fotografía. A partir d'allà, vaig explicar quatre aspectes molt importants i força escencials per definir la meva companya, l'Anna Fradera.






diumenge, 2 de desembre del 2012

El Museu del Ferrocarril de Catalunya

El Museu del Ferrocarril de Catalunya s'ubica a l'històric dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú. En aquest espai es mostra el paper tan transcendental del tren en el món contemporani.

Al museu es poden fer dues activitats diferents per a educació infantil:


  • CONTE TREN: 
    • Durada: 1:30hores
      • 0:30h: introducció dels personatges i explicació del conte Víctor i els trens del museu.
      • 0:30h: visita pel museu.
      • 0:30h: pel·lícula La pequeña locomotora.

  • EL TREN PIXELAT:
    • Durada: 1:30hores
      • 0:30h: visita pel museu
      • 0:30h: Creació d'un tren a partir de diversos elements, formes i colors (tenint en compte les parts d'un tren explicades anteriorment: via, xemeneia, vagons...).
      • 0:30h: pel·lícula La pequeña locomotora.

Així doncs, desprès d'aquesta visita al museu i informar-me des del punt de vista d'una persona relacionada amb l'àmbit educatiu, me n'he adonat que pot ser un espai molt agradable perquè els nens hi vagin, aprenguin i disfrutin.

dissabte, 1 de desembre del 2012

Tecnologies d'Aprenentatge Col·laboratiu a l'educació (TAC)

El passat 12 de novembre, durant la setmana d'activitats extraordinàries (SAE), es va dur a terme a l'auditori de la facultat, una conferència a càrrec d'Anna Pérez. Aquesta professora d'una escola del barri del Raval va parlar sobre el paper del mestre i les TAC.

Així doncs, d'aquesta conferència m'agradaria resaltar les 10 idees més rellevants:

  1. L'alumne aprén comunicant-se, experimentant, tocant... i això es pot dur a terme més fàcilment a partir de les TAC.
  2. En una classe no s'ha de fer servir només les TAC, sinó que s'han d'anar alternant amb llibres, revistes, fitxes...
  3. Empowerment: l'alumne es sent l'amo del seu propi treball, ja que a partir de les TAC presenta el seu projecte a un públic (companys, professors, pares...). A més a més, veu el treball dels altres alumnes i per tant aquesta exposició provoca un compromís, interacció, entusiasme, participació... del nen.
  4. Les TAC fomenten i augmenten el treball en equip, per tant el sentiment de cooperació.
  5. L'aprenentatge en xarxa motiva als nens, ja que aquests poden interactuar amb alumnes d'altres escoles. Això ho duen a terme a partir d'activitats com per exemple la creació d'un conte, en el qual una escola fa la presentació, el nus l'inventa un altre col·legi i es finalitza amb el desenllaç d'uns altres alumnes.
  6. A partir d'internet se li dóna veu a l'alumnat. Aquestes milloren la creativitat, reflexionen sobre el projecte que han dut a terme, com el poden millorar, quines eines han fet servir...
  7. La Taxomia de Bloom són objectius pedagògics que es poden relacionar amb les TAC, ja que motiva als nens i per tant aquests comprenen i recoden abans.
  8. L'escola ha de passar de ser:
    • Analògica a digital: fer ús de les noves tecnologies.
    • Lligat a mòbil: fer servir recursos més innovadors i mòbils en lloc de pissarres a les quals estem acostumats.
    • Aïllats a connectats: hi ha d'haver una major relació i comunicació amb l'ajuda de pàgines web com:
      • Alexandria (mostra activitats que pots fer amb PDI)
      • Facebook
      • Xarxa docent eduCAT 2.0
      • Twitter per l'educació
    • Genèrica a personal: som persones amb un nom de referència.
    • Consumidor a creador: crear activitats a mida pels alumnes a partir del correu electrònic, eduCAT 2.0 moodle, espai PODCAST, Youtube...
    • Tancat a obert: entre els mestres han de compartir i aprendre un dels altres.
Així doncs, desprès d'aquests aspectes s'aconsegueix una millora en la comunicació, la col·laboracio, el discurs i s'aprèn a compartir.

   9. Què ens aporten les TAC? Un bon ambient de treball on els nens aprenene ja que són els protagonistes            de la seva feina.
   10. Una frase per a reflexionar "Tenim escoles amb estructura del s.XIX, professors del s.XX i alumnes        del s.XXI".

Finalment cal dir que ha estat una conferència molt interessant, ja que m'ha ajudat a veure de quines formes puc introduir les TAC a l'aula i quins avantatges tenen en l'educació.