El passat 12 de novembre, durant la setmana d'activitats extraordinàries (SAE), es va dur a terme a l'auditori de la facultat, una conferència a càrrec d'Anna Pérez. Aquesta professora d'una escola del barri del Raval va parlar sobre el paper del mestre i les TAC.
Així doncs, d'aquesta conferència m'agradaria resaltar les 10 idees més rellevants:
- L'alumne aprén comunicant-se, experimentant, tocant... i això es pot dur a terme més fàcilment a partir de les TAC.
- En una classe no s'ha de fer servir només les TAC, sinó que s'han d'anar alternant amb llibres, revistes, fitxes...
- Empowerment: l'alumne es sent l'amo del seu propi treball, ja que a partir de les TAC presenta el seu projecte a un públic (companys, professors, pares...). A més a més, veu el treball dels altres alumnes i per tant aquesta exposició provoca un compromís, interacció, entusiasme, participació... del nen.
- Les TAC fomenten i augmenten el treball en equip, per tant el sentiment de cooperació.
- L'aprenentatge en xarxa motiva als nens, ja que aquests poden interactuar amb alumnes d'altres escoles. Això ho duen a terme a partir d'activitats com per exemple la creació d'un conte, en el qual una escola fa la presentació, el nus l'inventa un altre col·legi i es finalitza amb el desenllaç d'uns altres alumnes.
- A partir d'internet se li dóna veu a l'alumnat. Aquestes milloren la creativitat, reflexionen sobre el projecte que han dut a terme, com el poden millorar, quines eines han fet servir...
- La Taxomia de Bloom són objectius pedagògics que es poden relacionar amb les TAC, ja que motiva als nens i per tant aquests comprenen i recoden abans.
- L'escola ha de passar de ser:
- Analògica a digital: fer ús de les noves tecnologies.
- Lligat a mòbil: fer servir recursos més innovadors i mòbils en lloc de pissarres a les quals estem acostumats.
- Aïllats a connectats: hi ha d'haver una major relació i comunicació amb l'ajuda de pàgines web com:
- Alexandria (mostra activitats que pots fer amb PDI)
- Facebook
- Xarxa docent eduCAT 2.0
- Twitter per l'educació
- Genèrica a personal: som persones amb un nom de referència.
- Consumidor a creador: crear activitats a mida pels alumnes a partir del correu electrònic, eduCAT 2.0 moodle, espai PODCAST, Youtube...
- Tancat a obert: entre els mestres han de compartir i aprendre un dels altres.
Així doncs, desprès d'aquests aspectes s'aconsegueix una millora en la comunicació, la col·laboracio, el discurs i s'aprèn a compartir.
9. Què ens aporten les TAC? Un bon ambient de treball on els nens aprenene ja que són els protagonistes de la seva feina.
10. Una frase per a reflexionar "Tenim escoles amb estructura del s.XIX, professors del s.XX i alumnes del s.XXI".
Finalment cal dir que ha estat una conferència molt interessant, ja que m'ha ajudat a veure de quines formes puc introduir les TAC a l'aula i quins avantatges tenen en l'educació.