Dades personals

La meva foto
Feliç de ser mestra d'Educació Infantil. Orgullosa de poder ajudar a crear la base dels més petits, regalar-los moments i experiències i mentrestant aprendre i gaudir amb ells. Actualment segueixo formant-me com a mestra, realitzant la segona titulació d'Educació Primària a la universitat Ramon Llull. M'agrada tant tibar el fil dels alumnes com el meu propi.

dissabte, 27 d’octubre del 2012

Competència comunicativa

El passat 28 de setembre a classe de COED vam tractar amb el gran grup el tema de la competència comunicativa. Així doncs, seguidament presentaré un petit resum sobre els seus components.

La competència comunicativa és allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significatius. En la nostre cultura hi ha uns canons establerts a l'hora de dirigir-se amb les altres persones, per tant, cada context marca unes pautes.

Els diferents components de la CC són:
  1. La competència lingüística/gramatical: fa referència al codi lingüístic, és a dir a la llengua.
  2. La competència sociolinguistica: són les regles socioculturals d'ús. Aquesta s'ocupa de:
  • Situació dels participants: adequa el discurs a les situacions.
  • Propòsit de la interacció: objectiu  a assolir.
  • Normes i convencions de la interacció: s'aprèn amb l'experiència.
  • Dialextes i registres.
   3.   La competència discursiva: té a veure amb el discurs tant oral com escrit. Les idees han d'estar relacionades (cohesió) i no s'han de contradir entre elles (coherència). És a dir, si vols assolir els teus objectius, has de saber triar la forma del teu discurs.
   4.  La competència estratègica: és aquell comunicador eficaç i efectiu. Per tant, són aquells que saben resoldre i trobar recursos a diverses situcions. A més a més, de ser aquells que tenen un ús de recursos referits a la persona, no tant com al context i a l'ús de la llengua.

Un bon comunicador és aquell que es distribueix la seva explicació en tres parts:
  1. Explicar sobre que parlaras.
  2. Parlar.
  3. Extreure'n les conclusions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada